Dé organisatie voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in Oost-Nederland
header afbeelding

Diana ter Wee

Sven heeft het KAT6A-syndroom; een zeer zeldzame genafwijking waarover eigenlijk nog niet zoveel bekend is. Wel dat het gepaard gaat met een verstandelijke beperking en ontwikkelingsachterstand. Dus gaat hij niet naar een gewone peuterspeelzaal, maar naar De Elzenhoek.

Diana ter Wee en haar man Wiecher hadden al twee kinderen toen Sven werd geboren. Misschien dat ze daarom vrij snel in de gaten hadden dat hij wat anders was. Trager in de verwerking van prikkels, soms leek het alsof Sven helemaal niet reageerde. Ook het drinken ging moeizaam. Via de kinderarts kwamen ze terecht bij het UMCG in Groningen.

Goed reageerde
Daar werd al snel duidelijk dat Sven niet naar een reguliere peuterspeelzaal of school zou kunnen. ‘Hij zou zich nooit staande kunnen houden tussen de andere kinderen’, weet Diana. ‘Daarom zijn we ons gaan oriënteren op gespecialiseerde dagcentra. We bekeken verschillende mogelijkheden, maar toen we bij De Elzenhoek binnenstapten, wisten we meteen: ‘Dit klopt, dit is zijn plek’.

Mooi om te zien

Sven begon met drie dagen in groep Rood, de peuter- en kleutergroep met een gevarieerde samenstelling en verschillende ontwikkelingsniveaus. Hij krijgt individuele fysiotherapie en bewegingslessen in de groep en leert nu net zo’n beetje zelfstandig staan. Met de rugrollator kan Sven al goed uit de voeten. Ook zijn ‘verwerkingstijd’ lijkt korter te worden. De groepsbegeleiding oefende dit vanaf het begin door ieder contactmoment aan te kondigen met twee tikjes op de schouder. Diana: ‘Als ik hem vroeger een drinkbeker voorhield, gebeurde er niets. Hij zag het wel, maar verwerkte het niet. Nu weet hij door die tikjes op de schouder dat er iets gaat gebeuren. Zodra hij die voelt, lacht hij of schudt hij met zijn hoofd. Mooi om te zien.’

Ouders altijd welkom
‘Wat ik heel fijn vind bij De Elzenhoek is dat je je als ouder altijd welkom voelt. Als ik Sven zelf een keer breng, is er altijd wel iemand die vraagt of ik zin heb in koffie of even mee wilt kijken in de groep. Of ze zeggen: we beginnen zo met muziektherapie, zing je ook even mee? De korte lijntjes tussen de therapeuten en groepsbegeleiding zijn heel prettig. Diana en Wiecher zijn dan ook heel blij met hun keuze voor De Elzenhoek. ‘Toen Sven voor het eerst werd opgehaald, moest ik wel slikken’ bekent Diana, die zelf ook in de zorg werkt. ‘Maar inmiddels weet ik dat hij het prachtig vindt in de bus en hij heeft een schat van een chauffeur, dat scheelt. Sven gaat graag naar De Elzenhoek, dat maakt het ook makkelijker.'

Bellen Mailen