Dé organisatie voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in Oost-Nederland
header afbeelding

Behandelingen

Wat is een psychische behandeling?
Vrijwel iedereen heeft in zijn leven een periode dat hij angstig, somber, boos of in de war is. Soms komt dat door een bepaalde nare gebeurtenis, bijvoorbeeld als je iemand verliest of als je een ongeluk meemaakt. Soms zijn er meerdere oorzaken, bijvoorbeeld vervelende dingen op school, op je werk, in je familie of met je partner of met vrienden. Het kan ook zo zijn dat je niet zo goed weet waarom het een tijd niet zo goed met je gaat. Andere mensen die jou goed kennen, kunnen opmerken dat er iets aan de hand is en je aanraden om eens naar een huisarts te gaan om raad.

Wat kun je er aan doen?
Als je bij jezelf herkent wat hierboven staat dan is psychische behandeling misschien wel iets voor jou. Psychische behandeling klinkt zwaar, maar dat is het meestal niet. Samen met een behandelaar (ook wel therapeut en soms coach genoemd) ga je aan slag. Er wordt vrijwel altijd gewerkt met wat ze noemen de vier G’s: Gebeurtenissen, Gevoelens, Gedachten en Gedrag. Als je daar samen met je behandelaar slim naar kijkt en aan werkt, dan werkt dat meestal positief voor jou. Terug naar de vier G’s. Gebeurtenissen worden neutraler voor je. Je gevoelens worden minder zwaar. Je gedachten gaan je meer helpen dan plagen. Je gedrag wordt effectiever.

Hoe lang duurt het en werkt het?
Hoe lang het duurt is moeilijk om precies te zeggen. Maar een ding geld altijd: zo kort mogelijk. Bij de meeste behandelingen moet je denken aan 7 tot 12 keer bij elkaar komen. Zo’n bijeenkomst duurt dan 45 tot 60 minuten. Maar soms gaat het heel snel. Een keer kan al genoeg zijn. En soms duurt het langer. Dan ben je wel een half jaar aan het werk, maar dat is een uitzondering.De behandelingen die worden aangeboden zijn de beste die er op dit moment zijn. Goede behandelingen zijn bijvoorbeeld EMDR, cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie en systeemtherapie. Daarnaast werken onze vaktherapeuten bijvoorbeeld met beweging of muziek. Klachten verdwijnen soms helemaal of worden flink minder. Het hangt natuurlijk ook af hoeveel tijd en energie jij in de behandeling wil steken. In ieder geval wordt heel zorgvuldig met jou gekeken wat bij jou past en ook wie bij jou past. Een goede samenwerking tussen jou en de behandelaar staat voorop.

Hoe meld je je aan?
Ga naar je huisarts. Hij/zij zorgt voor verwijzing naar onze diagnostiek en behandelpoli.

Bellen Mailen