Dé organisatie voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in Oost-Nederland
header afbeelding

ADHD

Wat is ADHD?
In Nederland zeggen we dat ADHD staat voor: Alle Dagen Heel Druk. Druk zijn wordt ook wel hyperactief genoemd. Als je ADHD hebt, vind je het moeilijk om rustig te zijn, om goed op te letten en doe je dingen zonder er eerst goed over na te denken. Misschien praat jij veel. Denk je hardop. Of je wordt snel boos zonder dat te willen. ADHD heeft ook sterke kanten. Je hebt misschien veel energie en vaak goede ideeën, die anderen niet hebben.

In je hersenen zitten stoffen die ervoor zorgen dat je goed kunt onthouden, plannen, op tijd komen en je aandacht erbij houden. Bij ADHD werken bepaalde stoffen niet heel goed, waardoor je hersenen je gedrag minder goed sturen. Hoeveel last je van ADHD hebt, hangt af van hoe dingen in jouw alledaagse leven gaan, thuis, op je werk of in je vrije tijd.

Wat kun je er aan doen?

Er is geen behandeling die ervoor zorgt dat ADHD weggaat. Wel kan je leren meer gebruik te maken van je sterke kanten. En je kunt leren om beter om te gaan met je minder sterke kanten. Medicijnen kunnen helpen, maar dat geldt niet voor iedereen. Medicijnen kunnen ook bijwerkingen hebben, zoals moeite hebben met inslapen. Daarom is het goed om ook iets te veranderen aan je gedrag en je gedachten. Dat kan met gedragstherapie. Samen met je behandelaar leer je om bijvoorbeeld beter te plannen, of om handige oplossingen te bedenken als er iets tegenzit. Ook kan je ontdekken waar je rustig van wordt. Geheugensteuntjes vinden, helpt ook.

Hoe lang duurt het en werkt het?

Een behandeling ADHD duurt meestal 12 x 1 uur (of iets langer). Bij de behandeling worden vaak ook andere belangrijke mensen in jouw leven uitgenodigd. Dat laatste gebeurt niet alle 12 keren maar soms, bijvoorbeeld 1,2 of 3 keer. Een behandeling ADHD heeft veel voordelen voor jou (en voor anderen die dicht bij jou staan). Als er je goed medicijnen inneemt (als je die nodig hebt) en zelf werkt aan de doelen in je behandeling, kan er een vermindering van klachten zijn van 70%. En vergeet niet dat je ook nog werkt aan je sterke kanten, die dan ook nog groeien.

Hoe meld je je aan?
Aanmelden kan via je huisarts. Zo nodig zorgt hij of zij voor een verwijzing naar de Baalderborg Groep.

Bellen Mailen