Dé organisatie voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in Oost-Nederland
header afbeelding

Achterdocht en stemmen horen

Wat is achterdocht
Als je door iets of iemand wordt bedreigd in je leven, dan is achterdocht een normaal verschijnsel. Bij sommige mensen is de achterdocht echter te groot. Ze zien overal dreiging, raken in de greep van angst en ze hebben geen vertrouwen in anderen. Ze gaan mensen vermijden en kunnen gaan leven als een kluizenaar.

Stemmen horen
Sommige mensen horen stemmen in hun hoofd. Dat kunnen vriendelijke stemmen zijn of stemmen die alleen maar je naam noemen. Als de stemmen negatieve adviezen geven of nare bevelen, dan kan dat leiden tot angst en vervelende situaties.

Wat kun je er aan doen?
Medicatie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van achterdocht en stemmen horen. Ze dringen de symptomen naar de achtergrond, waardoor je er minder last van hebt. Soms helpen medicijnen niet genoeg en is het nodig om er actief zelf mee aan de slag te gaan. De stemmen verdwijnen niet helemaal, maar je zorgt er wel voor dat negatieve de gevolgen ervan minder worden. Je laat je ook minder meeslepen door de negatieve gevoelens die vaak horen bij achterdocht en stemmen horen.

Hoe lang duurt het en werkt het?
Als je achterdocht voelt of als je stemmen hoort, dan zijn dat stevige klachten. Je kunt dan niet zonder medicatie. Ook de gesprekken (cognitieve gedragstherapie) vereisen flink wat tijd, inzet en motivatie. De combinatie van medicatie en een volgehouden therapie zorgen ervoor dat je meestal veel beter kunt omgaan met de nare gevolgen van deze klachten.

Hoe meld je je aan?

Aanmelden kan via je huisarts. Zo nodig zorgt hij of zij voor een verwijzing naar de Baalderborg Groep.

Bellen Mailen