Dé organisatie voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in Oost-Nederland
header afbeelding

Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten

Wat is SOLK?
SOLK betekent Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten. Somatisch is een ander woord voor medisch.

Stel, je hebt vaak en lange tijd hoofdpijn, buikpijn of rugpijn en de dokter kan geen oorzaak vinden. Je voelt die klachten en hebt daar zorgen over. Je voelt je rot en je gaat dingen uit de weg, omdat je die klachten hebt. Je lichamelijke klachten worden erger, omdat je negatieve gedachten je gedrag sterk beïnvloeden. De arts kan dan niet meer zoveel extra doen, maar een psycholoog misschien wel.

Stel, dat je denkt dat je een ernstige ziekte hebt, maar de dokter kan niets vinden. Je hebt er zorgen over en je leven wordt er flink door verpest. Je vermijdt een bezoek aan de arts omdat je bezorgd bent dat er iets mis. Of andersom. Je besteedt veel tijd en energie aan het bezoeken van artsen om van je bezorgdheid af te komen. Ook dan kan de dokter weinig extra doen, maar een psycholoog misschien wel.

Wat kun je er aan doen?
Negatieve gedachten en gevoelens die bij SOLK horen worden opgespoord. Als je anders over klachten denkt, voelen ze anders en ga je ook de juiste dingen doen. Er wordt stap voor stap gewerkt en er worden plannen gemaakt die je in je dagelijkse leven kunt uit proberen.
Bezorgdheid over een ernstige ziekte wordt niet opgelost met weer een lichamelijk onderzoek. De bezorgdheid zelf wordt aangepakt. Want, hoe zou je leven er uit zien, als je zorgen over ziekten er niet meer zijn?

Hoe lang duurt het en werkt het?
Hoofd- en buikpijnklachten en bezorgdheid over ziekte worden minder belastend als je anders gaat denken over die klachten en over je bezorgdheid. De duur van de behandelingen is zo kort mogelijk (tussen 3 en 12 keer).

Hoe meld je je aan?
Aanmelden kan via je huisarts. Zo nodig zorgt hij of zij voor een verwijzing naar de Baalderborg Groep.

Bellen Mailen