Dé organisatie voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in Oost-Nederland
header afbeelding

Nare gebeurtenis of trauma

Wat is een trauma?
Je kunt last hebben van iets vervelends dat je hebt meegemaakt. Dat kan een ongeluk, een brand, een aanranding of pesterijen zijn, of iets anders . Zo’n nare gebeurtenis heet ook wel trauma. Misschien is iets één keer gebeurd, maar die narigheid kan ook veel langer geduurd hebben. Wat er gebeurd is blijft terug komen in je hoofd. Je slaapt slechter, of je blijft maar angstig somber of boos. Ernstige nare gebeurtenissen worden ook wel trauma’s genoemd.

Wat kun je er aan doen?

Voor het behandelen van een trauma wordt vaak EMDR ingezet. In het Engels noemen ze het Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). In het Nederlands betekent dat ongeveer: met je ogen bewegen tot het weg is. Dat klinkt raar en dat is het ook wel een beetje. Toch helpt EMDR vrij goed om nare gebeurtenissen minder heftig te maken. De behandelaar zal je vragen om te vertellen wat er is gebeurd. In dat verhaal zit altijd een plaatje dat heel akelig is. Je kunt vertellen hoe dat plaatje eruit ziet of je kunt het tekenen. Jij concentreert je op dat akelige plaatje en tegelijkertijd doe je iets heel anders: met je ogen bewegen of luisteren naar geluiden via een koptelefoon. Het plaatje wordt dan steeds minder akelig, en je wordt minder bang, boos of verdrietig. Het verhaal in je hoofd wordt rustiger.

Hoe lang duurt het en werkt het?

EMDR gaat meestal vrij snel. Als je meerdere keren nare dingen hebt meegemaakt, dan duurt het natuurlijk langer om alles kwijt te raken. Eerst wordt er een overzicht gemaakt van jouw nare gebeurtenissen zonder er al te veel op in te gaan. Daarna wordt iedere gebeurtenis apart behandeld met EMDR. Soms lijken akelige gebeurtenissen op elkaar en vallen ze om als dominostenen. Dat is bij iedereen weer anders.

Vóór EMDR spoken de nare herinneringen in je hoofd. Na EMDR ben je de gebeurtenissen niet vergeten, maar doen ze minder pijn. Het is alsof er een beschermhoesje omheen zit. Angst, somberheid en boosheid kunnen dan ook minder zijn. Soms is er nog iets extra nodig om weer te wennen aan een leven zonder die nare herinneringen.

Hoe meld je je aan?
Aanmelden kan via je huisarts. Zo nodig zorgt hij of zij voor een verwijzing naar de Baalderborg Groep.

Bellen Mailen